One thought on “Tech: Biztonsága érdekében dobja el lakáskulcsát! – HVG.hu

 1. Biztonsága érdekében dobja el lakáskulcsát!
  2014. július 21., hétfő, 17:38 Utolsó frissítés: 2014. július 21., hétfő, 20:19
  Szerző: Papós Tamás

  Címkék: biztonság; riasztó; okos otthon; biztonsági zár;

  Kinyomtatom Elküldöm Twitter
  Egyéni igény kérdése, hogy lakásunk belterét felszereljük-e különböző okos eszközökkel, de otthonunk leggyengébb pontja, a bejárati ajtó védelmére mindannyiunknak nagy szüksége van. Érdemes kihasználni a mobil technológiával működő zárrendszereket, amelyek alkalmazkodnak a mindennapi igényekhez, ráadásul csökkentik az illetéktelen behatolás esélyét. A most következő darabok közötti válogatásnál szokásainkat kell figyelembe venni, pénztárcánk vastagságát már kevésbé, ugyanis a megfizethető kategóriába tartoznak.

  A lakáskulcsát szinte mindenki állandóan magánál tartja, ahogy a mobilját is. Hogy pontosak legyünk: a Morgan Stanley kutatása szerint az emberek 91 százaléka a nap 24 órájában legfeljebb három lépés távolságra van a telefonjától, vagy legalább egy helyiségben tartózkodik vele. Hogy a kettő miért függ össze? A mobil technológiák fejlődése révén már egyáltalán nem a sci-fi kategóriába tartozik, hogy okostelefonunk legyen a lakáskulcsunk. Ez már valós, és ami még fontosabb, megfizethető lehetőség. Csupán azt kell eldönteni: ragaszkodunk-e a hagyományos zárakhoz, vagy netán olyan technológiákkal szerelnénk fel otthonunk legféltettebb pontjait, amelyek ténylegesen alkalmazkodnak mindennapi igényeinkhez és csökkentik az illetéktelen behatolás esélyét.

  Fotó: August
  Betörők elriasztva, barátok meghívva – egy zárral

  Ha valaki az újítás mellett dönt, rengeteg lehetőséget talál a neten. Bármilyen nyelven és kulcsszóval keres is rá a zárak okosításának lehetőségére, nagy valószínűséggel a Goji névbe fut először. Ez az ajtóra szerelhető zárrendszer a legnépszerűbb a vásárlók körében, hiszen a felszerelése és a kezelése is egyszerű, ráadásul 60 ezer forintért mindent megad, amire egy átlagos felhasználónak szüksége lehet. Először is az iPhone-ra és Androidra egyaránt elérhető alkalmazását le kell tölteni, innentől kezdve pedig az okostelefonból kulcs lesz. Az ajtó nyitása és zárása is csak akkor történik meg, ha mobillal kiválasztjuk az alkalmazást, majd ott egy gombnyomással elfordítjuk a zárat. A rendszer érzékeli, ha valaki az ajtó előtt áll, ekkor pedig készít egy fényképet a váratlan vendégről, amit telefonunkkal azonnal megnézhetünk, ha pedig betörőnek tűnik, már hívhatjuk is a rendőrséget.

  Fotó: Goji
  A Goji két további remek funkcióval bír, de ezeket egy-egy másik készülék specifikusan és sokoldalúbban oldotta meg, így igény szerint ezek is választhatók. Az egyik ilyen képesség, hogy megválaszthatjuk, ki és mikor juthat be a lakásba. A Gojinál ehhez e-mail cím kell, de az August esetében elég bármilyen kontakt, így telefonszám is, ha az illető is letölti a rendszer alkalmazását.

  A 45 ezer forintot kóstáló August révén kvázi meghívókat küldhetünk ismerőseinknek, ezzel engedélyezhetjük, hogy kulcs nélkül bejussanak, és azt is meghatározhatjuk, hogy pontosan mettől meddig tartózkodhatnak nálunk anélkül, hogy bezárnák magukat. Egy órára például beengedhetjük a szomszédunkat, vagy távollétünkben elszállásolhatjuk a városba érkező barátainkat, akik érkezéséről és távozásáról is automatikus értesítést kapunk. A meghívásokat mobilon és számítógépen egyaránt lehet kezelni.

  Fotó: Unikey
  Arra is van megoldás, ha valakinek nincs okostelefonja vagy elő sem szeretné venni azt az ajtónyitáshoz – erre a legjobb példa az 50 ezer forintos Unikey. Bluetooth technológiát használva már annyitól is kinyitja a zárat, ha mobilunkkal az ajtó előtt állunk, de kapunk hozzá hagyományos kulcscsomóra tehető digitális bilétákat is, amelyekkel szintén csak közel kell lenni a zár feloldásához. A 40 ezer forintért rendelhető Lockitron is képes az eddig felsoroltakra, de két további előnye is van: egy sms küldésével is nyitható vagy zárható az ajtó, így okostelefon sem kell hozzá, beépített szenzorjának köszönhetően pedig akkor is értesítést kapunk, ha valaki kopog az ajtónkon.

  Egy gyűrű mind felett

  Az okos zárak világa természetesen a közismert tech cégek számára sem közömbös, a legnagyobb piaci szereplő a Samsung. A dél-koreai cégnek 11 modellje van, amely kódot és/vagy ujjlenyomatot kér az ajtó nyitásához, míg az Anviz kizárólag ilyeneket gyárt és még szélesebb választékot nyújt. Ígéretesek a Schlage termékei is, amelyek ránézésre csak számkóddal bebiztosított zárak, de többre is képesek: a legújabb modellek az eddig egyetlen igazán sikeres okosóra, a Pebble segítségével is irányíthatók (ez látható az alábbi videón). Az okoskulcsok terén a Kickstarter projektként indult NFC Ring a legolcsóbb és a legkisebb kütyü, ugyanis egy 7 ezer forintos gyűrűről van szó, de használatához kell egy NFC-képes zár is.

  Egyéb kiegészítők is jól jöhetnek ajtónk okosításakor, ilyen például a mobil kilincsriasztó. Egy tenyérben elférő tárgyról van szó, amelyet a hozzá tartozó madzaggal belülről az ajtó kilincsére kell akasztani. Szenzorával azonnal észreveszi, ha valaki kopog vagy az ajtóhoz kívülről hozzáér, ekkor pedig 100-130 decibel hangerővel jelezni kezd. Ezt a riasztót bárhová magunkkal vihetjük, és a lehető legolcsóbb megoldás: az eBay keresőjébe a Door Knob Alarm kifejezést beírva rengeteg találatot kapunk néhány ezer forintos – értelemszerűen változó arányban működőképes – modellekből.

  Minden egyben

  Fotó: G4S
  A fenti funkciók többségét egyesíti, és túl is mutat rajtunk a G4S Magyarországon nemrég elindított rendszere. Ennek kialakításakor a cég a biztosítótársaságok kimutatásait vette alapul, melyek szerint a betörésnél jóval gyakoribb probléma például a vízkár, így az eyeSecure névre keresztelt rendszerük nem csak illetéktelen behatolást, hanem vízszivárgást, füstöt, gázt és szén-monoxidot is jelez.

  A rendszert távolról számítógépről, androidos mobil vagy iPhone segítségével vezérelhetjük, illetve itt kaphatunk értesítést arról is, ha gond van. Ha az okosriasztó valamilyen eseményt észlel, akkor nem csak jelzést küld, hanem néhány fotót is az érintett problémahelyzetről, így rögtön kiderülhet, ha csak a macska ugrott a vártnál nagyobbat, és ezért riasztott be a mozgásérzékelő.

  Külön praktikus a mozgásérzékelő kétélű bevetése: az eyeSecure nem csak akkor jelez, ha papíron senki nincs otthon, mégis mozgás van a lakásban, hanem akkor is, ha valaki otthon van, viszont az előre megadott időn túl (például már 7 órája) egyáltalán nem mozdult meg.

  Mindezt a rendszer a házban futó vezetékek, vagy azok elrejtési munkálatai nélkül teszi: csak a központi egységet kell elektromos hálózatba dugni, az összes érzékelő (nagyjából 2 éven át üzemelő) akkumulátorokkal működik, és vezeték nélküli kapcsolaton át jelez.

Leave a Comment